Безработни плевенчанки се учат на разкрасителни процедури
Безработни плевенчанки се учат на разкрасителни процедури / Sofia Photo Agency
Безработни плевенчанки се учат на разкрасителни процедури
32150
Безработни плевенчанки се учат на разкрасителни процедури
  • Безработни плевенчанки се учат на разкрасителни процедури

Тридесет безработни плевенчанки ще получат шанс да усвоят тънкостите на професиите фризьор, маникюрист и козметик. Това ще стане чрез участието им в проекта "Създаване и развитие на център за подкрепа на безработни лица в град Плевен", разказа Надежда Вълчинкова, координатор на инициативата. Проектът се реализира от неправителствената организация Сдружение "Реха".

Продължителността му е 18 месеца и е на стойност 165, 645 лв. Реализацията на проекта е стартирала още през месец март тази година. Обучението на безработните жени е започнало на 23 август и ще приключи на 23 октомври. За всяка от трите професии - фризьор, козметик и маникюрист, ще бъдат обучени по 10 курсистки. В края на обучителния период те ще положат изпит. Успешно издържалите ще получат удостоверения за част от професията, с които ще могат да практикуват това, което са научили и са защитили с изпит. След приключване на обучението, най-добрите 5 дами ще получат възможността да работят в оборудван по проекта салон за красота.

Трудовият им договор ще е за една година и те ще са под наблюдението на 3-ма наставници, обясни още Надежда Вълчинкова. Според нея, чрез усвояването на тези професии обучените безработни лица ще имат възможност да се реализират професионално или да стартират собствен бизнес. В момента текат тръжни процедури за фирма, която ще оборудва салона. За една година по проекта ще бъдат осигурени и консумативи за работа в него. Подробности чуйте в прикачения файл....