Без извънредна сесия на ОбС-Плевен за „Паркстрой
Без извънредна сесия на ОбС-Плевен за „Паркстрой / dariknews.archive

Общински съвет - Плевен няма да разглежда на извънредна сесия върнатото за ново обсъждане от кмета на Община Плевен решение за избор на нов управител на общинската фирма „Паркстрой". Решението взе единодушно с 10 гласа Председателският съвет на местния парламент на свое заседание, свикано от председателя на ОбС - Плевен Мартин Митев.

„На заседанието си Председателският съвет обсъди мотивите, посочени от кмета за връщане на решението. Относно мотива за незаконосъобразност, считаме, че решението на местния парламент е законосъобразно", коментира Мартин Митев. И допълни: „Съгласно чл.35 на Наредба №8 за Община Плевен не могат да бъдат управители на едноличните дружества с ограничена отговорност лица, които имат регистрация като еднолични търговци, или са съдружници в дружества с ограничена отговорност, събирателни или командитни дружества. В случая обаче Общински съвет - Плевен е взел решение за избора на Сашо Стоев за управител на „Паркстрой", а сключването на договор за управление и контрол е последващо действие от страна на кмета. Сключеният договор за управление и контрол поражда действия спрямо трети лица едва след вписването му в Търговския регистър. На заседанието на Председателския съвет ни беше предоставена информация, че след избора си Стоев е предприел необходимите действия за изчистване на всички пречки относно встъпването му в длъжност като управител на „Паркстрой".
„По отношение на втория мотив - за нецелесъобразност считаме, че задълженията на Сашо Стоев към общинската фирма „Тибор" нямат отношение към избора му за управител на „Паркстрой", защото в случая става дума за частно-търговски отношения", посочи Председателят на Общински съвет - Плевен.

Съгласно чл.20, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Плевен, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2015-2019 г., Председателят на Общинския съвет, зам.-председателите, председателите на групи съветници и един от съветниците, които не участват в групи, определен на ротационен принцип по азбучен ред, образуват Председателски съвет.

Председателят на Общинския съвет свиква Председателския съвет за консултации по дневния ред на заседанията на Общинския съвет, както и по други въпроси от дейността на местния орган.