Бесарабски българи гостуваха в Ловеч
Бесарабски българи гостуваха в Ловеч / Дарик Плевен

Бесарабски българчета и техните учители от украинските градове Одеса, Иличовск и Измаил са пристинали на посещение в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на общината. Групата е на двуседмично обучение в Департамента за обучение и усъвършенстване на учители към СУ "Св. Климент Охридски". Посещението в Ловеч е част от предвидената културна програма в страната ни. Бесарабските българи ще посетят още Рилския манастир, Пловдив и Бачковския манастир.

В Департамента за обучение и усъвършенстване на учители те преминават курс по български език и литература, история и география на България, етнография и история на българското изкуство с преподаватели от Софийския университет. От 22 години Департамента провежда такива обучения на българи от Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна, с които помагат да се съхранява и поддържа българското самосъзнание и език.

Групата се състои от ученици, посещаващи неделните български училища в Одеса, Иличовск и Измаил. Неделните училища са организирани от Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" с ръководител Юрий Иванович Граматик. Той поема идеята за създаване на български неделни училища в украинските градове, където има значителен брой българи. Днес тези училища, или български културно-просветни центрове «Аз Буки Веди» работят в Одеса, Иличевск и Измаил.