Белгийският посланик обсъжда екологични проблеми в Ловеч
Белгийският посланик обсъжда екологични проблеми в Ловеч / netinfo
Посланикът на кралство Белгия у нас Филип Беке откри в Ловеч работна регионална среща по екология и управление на отпадъците. Тя се организира по инициатива на консултантската фирма Български бизнес център в Брюксел, част от който са и съорганизаторите консултантските организации “Дискавър България клуб" и “Бест ту би”.

Проблемът с екологията е труден и в Европейския съюз е предмет на различни подходи интереси и решения, посочи негово превъзходителство Филип Беке. Посланикът на Белгия припомни, че в резултат на преговорите България има 8 преходни периода за решаването на екопроблемите си.

Въпросът с управлението на отпадъците има различни аспекти като част от него е темата за отговорността на гражданите, на обществото и организациите които събират и третират отпадъците посочи посланик Беке. Друг проблем е организацията и финансирането на тези дейности.

Трети аспект е междуобщинското сътрудничество което може да доведе до намаляване на цената и повишаване на ефективността на събирането и третирането на отпадъците, посочи белгийският посланик. Той смята че в рамките на Северна България интегрирания регионален подход може да се осъществи.

Фламандският опит в управлението на отпадъците представи Роел Ваес, който е служител на Агенцията на Фландрия за управление на отпадъците. В семинара участва и проф. Жак Вилрокс представител на консултантската фирма “Бест ту би” за България.

Сред дискутираните теми са европейските перспективи в сферата на околната среда Европейски фондове за екология – възможностите на оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”.