Белене посрещна повече от 100 участници в ТИД 2010
Белене посрещна повече от 100 участници в ТИД 2010 / снимка: пресцентър на Община Белене

С празнична програма и топла храна, в която беше включена и традиционната бобена чорба, Белене посрещна над 100-те участници в 55-тото издание на международната Дунавска регата - ТИД 2010. За посрещането и провеждането на водната регата на км.577 - в местността Хисарлъка в района на Белене, беше изграден организационен комитет, в който участваха представители на Община Белене, 55 Инженерен полк, РПУ.

За да имат участниците добри условия по време на престоя си, организаторите предварително са почистили терена за изграждане на бивака като са окосили тревата, осигурили са и електрозахранване, вода и временни търговски обекти в района. Заради сигурността и спокойствието на участниците пък е имало полицейска охрана на лагера. От приготвената от домакините топла храна са опитали всички участници, 49 от които са от Германия, 15 - от Австрия, 9 - от Сърбия, 8 - от Словения, 3 - от Австралия и по 1 представител на Белгия, САЩ и Испания. Усилията на домакините от Община Белене са били фокусирани към създаване на условия за взаимно опознаване на гражданите на страните участници, популяризиране на българския фолклор, както и представяне на общината домакин с характерното й гостоприемство.

Ръководителите на чуждестранните групи са получили лично от кмета на общината - Петър Дулев, рекламно-информационни материали за Белене, както и традиционни български сувенир и подаръци. 55-тата международна Дунавска регата ТИД 2010 стартира на 26 юни от Инголщадт - Германия и ще завърши на 10 септември на Делтата на Дунав в Румъния.