Басейнова дирекция изпрати предупреждения до ВиК дружествата в Русе, Разград и Силистра
Басейнова дирекция изпрати предупреждения до ВиК дружествата в Русе, Разград и Силистра / netinfo

Басейнова дирекция Дунавски район e изпратила предупреждения до ВИК дружествата в Русе, Разград и Силистра във връзка с инцидента с потъналия плавателен съд в Русе. Това съобщават от пресцентъра на дирекцията.

В тях е подчертано, че е необходимо да се предприеме засилен контрол върху всички водоизточници за питейно-битово водоснабдяване, за които съществува риск от замърсяване с цел мониторинг на състоянието им. При установяване на замърсяване на водоизточниците е необходимо да се предприемат незабавни мерки за прекратяване на водоподаването за населението.

Най-близката водоснабдителна система за битейно-битови нужди, която работи във взаимодействие с река Дунав, е на 20 км. от мястото на инцидента при Сливо Поле. На 30 км. е водоснабдителната система за питейно-битови нужди на ВИК Разград, а на 60 км. – тази на Силистра. Към момента не е допуснато замърсяване на водите на река Дунав и няма опасност от замърсяване на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване.

Вчера и днес служители на дирекцията са направили проверки на мястото на инцидента. Петната от изпуснатите трюмни води от потъналия плавателен съд са локализирани само в лимана, боновите заграждения стоят. Почистването продължава. Регионалната лаборатория Русе ще вземе утре водни проби, за да установи дали все още има наличие на нефтопродукти.