Басейнова дирекция изпрати предупредителни писма
Басейнова дирекция изпрати предупредителни писма / netinfo
Басейнова дирекция Дунавски район Плевен е изпратила предупредителни писма с предписания за почистване на водните обекти до отговорните институции с цел превенция от наводнения, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

Писма са изпратени до кметовете на Общините на територията на дирекцията и до водоползватели и ползватели за спешно почистване на речните легла и съоръжения на язовирите с цел осигуряване на тяхната нормална проводимост.

През изминалото денонощие река Дунав е повишила нивото си в повечето райони от българския участък, като най-голямо е повишението при Оряхово - с 22 см. Понижение има при Ново село, Русе и Силистра, като най-голямо е понижението при Ново село - с 10 см. Експертите от Басейнова дирекция Дунавски район продължават да следят състоянието на реките и язовирите, разположени на територията й. Вътрешните реки на територията на дирекцията са в речните си корита, като през изминалото денонощие най-голямо е повишението на река Искър при Нови Искър, а останалите реки са с минимални повишения, в застой или понижения на водните нива. Слабо понижение е отчетено при реките Вит при село Търнене и Искър при село Ореховица.

“Напоителни системи” ЕАД София продължава да поддържа нивата на язовирите чрез изпускане на води от язовирите. Продължава и контролираното изпускане на води от язовир “Искър” през ВЕЦ “Пасарел” и “Кокаляне”.