БАЛИЗ стартира приемна за целеви помощи
БАЛИЗ стартира приемна за целеви помощи / dariknews.bg

От 22 март сдружение „БАЛИЗ" - Плевен стартира приема на документи за изплащане на целеви помощи за 2012 година по чл. 53а от Правилник за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/.

Съгласно въведения нов член 53 а (ДВ, бр. 41 от 2010г.)  от ППЗИХУ, лицата с интелектуални затруднения и психични разстройства със 71 или над 71 на сто трайно намалена работоспособност, имат право да ползват целева помощ за придружител до 10 часа годишно в размер на 5 лева на час, при посещенията им в държавни, общински, здравни, образователни и други институции. Размерът на предоставяните целеви помощи може да бъде до 50 л.ева

В качеството си на Национално представена организация, БАЛИЗ подписа договор с Агенция за хората с увреждания за предоставяне на този вид целеви помощи на територията на цялата страна. На областно ниво сдружение „БАЛИЗ" - Плевен ще приема и обработва подадените заявления, ще подава списъци за одобрение и ще изплаща целевите помощи на отговарящите на условията лица, чрез пощенски записи.

Документите, които правоимащите трябва да представят са:
1. Заявление-декларация за отпускане на целева помощ - бланка на Сдружение „БАЛИЗ" - Плевен.
2. Служебна бележка, удостоверяваща, че лицето е ползвало придружител до съответните институции - бланка на сдружение „БАЛИЗ" - Плевен.
3. Копие от решение на ТЕЛК/ДЕЛК.

Документи за целеви помощи се приемат през периода от март до август 2012 година, на адрес: гр. Плевен, ул. „Белмекен" № 11.
За повече информация: Катина Василева и Вяра Гегова на телефон 064/801303.