BEBO
BEBO / netinfo
Дни преди премиерата на „Балада за Георг Хених“ на Виктор Пасков, която плевенският драматичен театър „Иван Радоев“ ще представи на публиката си, режисьорът на постановката  Крум Филипов сподели, че има усещането за театрално събитие виждайки, че намеренията му като режисьор са на път да се сбъднат:
„Усещането ми е, че имаме театрално събитие, защото всичките ми намерания, колкото и сложна да беше композицията на спектакъла, са на път да се сбъднат. Изцяло следя основите на сюжета на Виктор Пасков – събитията около Георг Хених и малкия цар Виктор. Те са ми и основната конструкция, в която си позволих да вкарам няколко мои изповедни истории, но те не са самоцелни, а са част от координатната система на Георг Хених“, каза режисьорът на спектакъла Крум Филипов.   

krum
netinfo

Той коментира работата на актьорския състав от трупата на ДКТ“Иван Радоев“ в Плевен като отбеляза, че спектакълът е изключително актьорски:
„Актьорът се „подпира“ единствено на себе си, на собствения си потенциал и на собствения си талант. Трупата, която е направил директорът на театъра Васил Василев е на изключително високо ниво“, каза Крум Филипов. Той изказа и благодарност за това, че работата го е срещнала с плевенския актьор Христо Домусчиев и малкия Крис.
„Репетициите ми с тях не са работа, а са радост и това е една невероятна среща с хора от много различни генерации, но с еднакъв вкус към красивото и доброто“, каза режисьорът.

Изпълнителят на една от главните роли – тази на Георг Хених, актьорът Христо Домусчиев – Бебо сподели, че тази постановка всъщност надгражда това, което е разказал авторът Виктор Пасков. Той благодари за възможността да изиграе ролята на Георг Хених и каза, че в работата се е получило много добро напасване с режисьора Крум Филипов:

bebo
netinfo

„Каквото имаме да казваме, ще го кажем на сцената. Аз съм убеден, че ще има хора, които ще харесат спектакъла, както и такива, които няма да го харесат. Но срещата ми с режисьора Крум Стефанов е нещо много добро и аз съм му много благодарен. Това, което ще видите в спектакъла е негов опит да надгради автора Виктор Пасков и ще видите нещо още – над разказа за Георг Хених. С режисьора си паснахме в мислите и в усещанията в болезнеността на този разказ за изкуството, за отхвърленото, за непризнатото, невидяното и нечутото...“, каза актьорът.

На срещата с медиите директорът на ДКТ“Иван Радоев“ Васил Василев отбеляза ръст с по 10% на спектаклите и на зрителите, както и 6 % увеличение на приходите за изминалата година.
Васил Василев припомни, че през  2016 г. в ДКТ „Иван Радоев” са показани 7 нови заглавия, две от които на Театралната студия към театъра, а след изиграни десет представления в Плевен, „Цимбелин” ще гостува на сцената на Театър София на 20 февруари и 18 март, с което ще се сложи началото на поставянето на шекспировата пиеса в страната.

vasilev
netinfo

“Задава се една много хубава година, в която много ще се говори за нас и така през октомври тази година ще участваме в 13-то издание на Младежкия театрален фестивал в Ростов на Дон, за което вече имаме покана и сме подготвили документите“, сподели директорът на театъра Васил Василев.
В спектакъла умело е вмъкнато прекрасно изпълнение на виола.

viola
netinfo

„Балада за Георг Хених” от Виктор Пасков ще бъде поставена на плевенска сцена на 9 и 10-ти февруари от 19:00 часа в залата на ДКТ"Иван Радоев".
 
dariknews.archive