Baila Conmigo
Baila Conmigo / Вероника Христова
Baila Conmigo
25129
Baila Conmigo
  • Baila Conmigo

Те са усмихнати, забавни и безгрижни. Обичат музиката и движенията и не се страхуват да демонстрират своята близост. Правят шумни партита и сменят десетки партньори на вечер. След всяко парти стават повече и повече, наричат ги дори секта. Това са танцьорите от Street Salseros, които в края на 2009-та отпразнуваха първата годинка на своята школа по латино.

Сред тях ще срещнете невероятна пъстрота на личности, професии и възрасти, които обаче оставят различията пред прага на школата и влизат вътре, обединени от желанието да се забавляват. Салса, Меренге, Бачата, това са нещата, които ни обединяват, споделя организаторът на школата Емил Казаков, когото всички наричат Бимбо.

Идеята за школа по латино се родила в неговата глава преди две години, когато започнал да търси уроци от Памбос. Mесеци наред тренирал с първата си партньорка в домашна обстановка, пред компютъра, разучавайки онлайн уроци. В последствие попаднал при Мони от Street Salseros, който и в момента е негов учител, и така Бимбо отваря плевенски клон на школата.

"В началото бяхме двадесетина души, вече сме около 60 и приветстваме всеки, решил да опита", любезно ни кани домакинът на първото за 2010-та Салса парти. Влизаме леко притеснени и с известна доза недоверие. Оказва се, че нямаме нужда от специално облекло или аксесоари. Трябват ни просто желание и усмивка. Групата се събира много бързо и не чака специална покана, за да изпълни дансинга на клуба.

Кецове, гуменки, сандали с високи токчета върху чорапи ... всички политат във вихъра на танца, при това без да се притесняват как изглежда отстрани. Единствените смутени като че ли сме ние!

Хвърляме плахи погледи към дансинга с насмешка към очевидно начинаещите и със завист към по-напредналите. Истината е, че сме скептици, защото се страхуваме от дансинга и отказваме да се излагаме, показвайки незавидните си умения.

"Хм, чалга с крачки", констатира един от нас и петното е лепнато. Трябват ни около 50 минути и  две малки питиета, за да сменим настроението и от наблюдателни критици да се превърнем в плетящи крака веселяци. И точно тук за нас започва купона. Запознаваме се с Калин, Камелия и Марина Вешкови - единственото до този момент салса семейство в града.

Калин е инженер, а Камелия - лекар. Разказват ни как приятел ги довел на парти, запалили се и сега рядко пропускат. Понякога тренират в къщи и супер много се забавляват. 12-годишната Марина е най-добрата танцьорка сред тримата и най-младата в цялата школа. Намира за "готино" да излиза с модерните си родителите, а това й носи и добър рейтинг в училище.

"Няма нищо общо с безразборното поклащане на хора в дискотеките, има определени стъпки и движения, но като цяло всеки танцува както му е приятно", разказва таткото Калин. Обяснява, че му е много забавно да идва тук с дъщеря си, особено при алтернативата да я остави в къщи пред компютъра. Естествено, спазва определен вечерен час, но това не пречи.

Първата салса дама е миньонче на име Криси, която се отличава със стегната и кръшна фигура и с още по-кръшни движения. По всичко личи, че тренира отдавна. Разказва, че е играла латино-американски и спортни танци, но останала без партньор. С Бимбо, сегашният й партньор, се запознала в клуба и сега заедно обучават останалите.

Дошла в школата, защото търсела подходящ за себе си спорт и за да избяга от досадата на фитнеса. "Не съм отслабнала нито кило, но дрехите са ми широки", разкрива тайната на добрата фигура пред втренчените ни погледи. "Салсата ми даде много приятели и много прекрасни моменти, не знам какво бих правила без всички тези хора", категорична е Криси и разказва пикантерия от кухнята.

"Салсата е много близък танц, а това неминуемо поражда и чувства". Резултатът от един такъв танц е първото салса-бебе, родено през миналата година. След по-малко от два часа вече сме убедени в определението на Бимбо, че "салсата е танцуване и общуване с тялото, тя е вид социален контакт". Гвоздеят на вечерта "руеда" идва, когато танцьорите се нареждат в кръг и с красиви ритмични движения сменят партньорките си.

Партито завършва с приятна умора, усмихнати лица и напълно изтрити от съзнанието проблеми. Ако не ви се вярва, опитайте! Всеки вторник и четвъртък в читалище "Извор", уроците започват точно в 19.00 часа.