Бабинден в село Асеновци
Бабинден в село Асеновци / obshtina.levski

На 21 януари по традиция в НЧ „Съзнание 1894" в село Асеновци - община Левски, за поредна година се празнува „Бабинден". Някога бабите, които помагали при раждането на дете, били дълбоко уважавани според народните представи за морал. Днес ние почитаме и уважаваме акушерките и докторите, които помагат да се появи на бял свят едно мъничко същество, което ще се превърне утре в голям човек.

„Честит да е празника на всички жени, изпитали истинската радост да станат майки! Честит празник на бабите, без чиято помощ не можем! Огромно благодаря на медицинските работници, които израждат децата ни и в този ден ние поднасяме уважението и почитта си към всички тях!"- с тези думи секретаряТ на читалището Петранка Стефанова поздрави всички присъстващи в деня на родилната помощ, съобщават от читалището.

Веселие и хумор, танци и закачки е имало на Бабинден в Асеновци, а самодейките от ЖФГ „Осъмски ритми" са извършили ритуала „Раждане на бебе" и „Измиване ръцете на бабата- акушерка".

Да е честита и спорна 2017 година, да има повече деца, да се чува повече детски смях и да има повече усмихнати майки и бащи, баби и дядовци в село Асеновци, са си пожелали всички участници в събитието.