Баби и дядовци искат да осиновяват бебета
Баби и дядовци искат да осиновяват бебета / DarikNews
Баби и дядовци искат да осиновяват бебета
25851
Баби и дядовци искат да осиновяват бебета
  • Баби и дядовци искат да осиновяват бебета

Осиновителите в България нямат истинска представа кои са децата в домовете и имат нереални претенции към тях, коментира директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Плевен Незабравка Булянска резултатите от отчета на Съвета по осиновяванията.

52 деца са намерили ново семейство през миналата година, което е с 11 повече, сравнено с предходната. Продължава тенденцията осиновителите да искат бяло бебе, здраво, от български произход, до 2-3-месечна възраст, допълни Булянска. По-претенциозните осиновители посочват дори и месеца, в който да е родено бебето, да е от млади родители и да е първо по ред родено в семейството. Това показва, че кандидат-осиновителите не познават реалността в институциите за отглеждане на деца. 99% от малчуганите са от ромски произход, в болшинството от случаите бащата е неизвестен, а и често детето не само, че не е първо, а е 18-то, 20-то, дори 22-ро в семейството.

Мит е, че чужденците осиновяват българчета с по-сериозни увреждания, каза още Незабравка Булянска. Осиновените деца са или от ромски произход, но здрави, или с някакъв друг произход и с по-леки дефекти от типа на кривогледство. Важно е кандидат-осиновителите да преосмислят желанията си по отношение на произхода и възрастта, за да имат повече деца шанс за семейство.

Подробности чуйте в звуковия файл от Незабравка Булянска.