Бабата на убитата Михаела застава пред съда
Бабата на убитата Михаела застава пред съда / снимка: архив на ОД на МВР Плевен

Плевенската Окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Маргарита Баракова, която умишлено умъртвила малолетната си внучка Михаела през 2006 г. Момиченцето, което тогава бе 4-годишно, беше намерено мъртво на сметището в плевенското село Буковлък.

Бабата на Михаела ще бъде изправена пред съда за убийство, извършено с особена жестокост. Маргарита Баракова е посегнала на внучката си в състояние на алкохолно опиянение, издразнена от плача на детето. Пияната жена нанесла на Михаела множество силни удари с ръце в различни части на тялото, после го стиснала за врата и го ударила в ръба на касата на вратата. По-късно, когато разбрала, че детето е починало, решила да прикрие престъплението си. Разкъсала тялото на детето в областта на ануса и влагалището, завила трупчето му в чаршаф и го отнесла в избеното помещение. Впоследствие изхвърлила трупа на Михаела в контейнер за отпадъци и казала на майката, че детето е изчезнало предната вечер.

Според обвинението начинът, по който е убито детето, сочи за допълнително отношение към жертвата, съдържащо неоправдана злоба и ожесточение. Убийството показва и желание за положителни психически изживявания от извършеното, граничещи със садизъм, посочват от прокуратурата. Наказанието за извършеното от Маргарита Баракова убийство е лишаване от свобода между 10 и 20 години.

Първоначално за убийството бе заподозрян психично болният съсед на семейството на детето Мартин Цачков, но след експертизи от Института по криминология и криминалистика, той бе оневинен. След дълъг престой по психиатрии Цачков почина през април 2008 година.