Автоцистерна с дизелово гориво аварира между Тодоричене и Дерманци
Автоцистерна с дизелово гориво аварира между Тодоричене и Дерманци / archiv.DarikNews

На 20 юни в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Плевен е постъпил сигнал от дежурен в ОУПБЗН - Ловеч за аварирала автоцистерна, превозваща дизелово гориво. Автоцистерната се е обърнала на пътен участък село Тодоричене - село Дерманци, община Луковит. Това съобщиха от регионалната инспекция.

Предвид опасността от замърсяване на почви и води в района, на мястото на инцидента веднага са били изпратени експерти от РИОСВ Плевен от направления "Опасни химични вещества и УР", "Опазване на водите" и "Управление на отпадъците и опазване на почвите", както и представител на Регионална лаборатория Плевен.

При извършения оглед на място е констатиран разлив на дизелово гориво и автомобилно масло само в пътната земна канавка с дължина около 20 м, в непосредствена близост до авариралата цистерна. Не е констатирано замърсяване на почви в района на аварията. В близост няма повърхностен воден обект, поради което няма предпоставка за замърсяване на води.

В момента на проверката е започнало прехвърляне на горивото от авариралата цистерна в друга цистерна от ОУПБЗН - Ловеч в присъствие на КАТ. На мястото на инцидента присъства представител на "ДМВ" ЕООД гр. Русе, извършващо търговията и превоза на горивата.

На фирмата са дадени предписания за незабавно почистване на замърсения терен и предаване на отпадъците на лице с документ по чл.35 от Закона за управление на отпадъците.