Архитектите в Плевен отбелязват празника си с поредна изложба
Архитектите в Плевен отбелязват празника си с поредна изложба / archive.dariknews

За пети път на Световния ден на архитектурата, плевенски архитекти подредиха в центъра на Плевен специализирана изложба.
40 обекта на над 20 плевенски архитекти са представени в тазгодишната изложба, която за втори път се провежда на открито.

„Целта на регионалния преглед на архитектурата е да бъдат показани постиженията на местните архитекти за двугодишния период октомври 2011 - октомври - 2013 г. Тук участват не само реализирани, а и идейни проекти, защото по едни или други причини не всичко вижда бял свят и това е една възможност ние да се покажем такива, каквито сме" обясни председателят на плевенското дружество на Съюза на българските архитекти Емил Дечев.
Той коментира, че във времена на криза проблемът е, че работата намалява, и така броят на участниците тази година е с около една трета по-малко, отколкото преди две години.

Основните проекти, показани в изложбата са еднофамилни жилищни сгради, няколко кооперации и обекти по оперативни програми за регионално развитие и развитие на селските региони.
Важно място в изложбата заема участието на Община Плевен, която е патрон на мероприятието и се включва с Интегрираният план за градско възстановяване, Общият устройствен план на Плевен и проектът за реконструкция на пл. „Възраждане".

На откриването на специализираната изложба присъстваха кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, който откри събитието, областният управител на Плевен Илиян Йончев, зам.-кметовете на общината Трифон Иванов и Алексей Зелов, представители на Съюза на архитектите и от Камарата на строителите в Плевен.

Архитектите в Плевен отбелязват празника си с поредна изложба
netinfo

След откриването, в Актовата зала на Община Плевен се проведе презентация на някои фирми от строителния бранш, които досега са работили в чужбина и не са познати на българския пазар., а след това бяха връчени и почетни грамоти на участниците в събитието.
Изложбата ще остане на площад "Възраждане" до 13 октомври - неделя, когато ще бъде закрита. Световният ден на архитектурата се отбелязва от 2008 г. всеки първи понеделник на месец октомври.