Арестуваха обирджии, окрали шестима
Арестуваха обирджии, окрали шестима / снимка: Sofiа Photo Agency

Криминалисти са задържали група мъже, извършили серийни кражби от частни жилища в Плевен, съобщават от пресцентъра на МВР. Престъпниците са 30-годишен плевенчанин и двамата му помагачи - на 27 и 33 години.

Първата постъпила жалба е на 9 януари, 37-годишна жена е заявила в полицията, че предната вечер е разбит прозорец на дома й и са откраднати около 8 грама златни накити, видеокамера, фотоапарат, мъжки и дамски позлатени часовници и сумата от 30 евро. Нанесените материални щети от кражбата са на стойност около 3 500 лева. На 10 януари 33-годишен тъжител също е подал сигнал в МВР, че предишния ден е взломена врата на тераса, крадци са проникнали в дома му и са задигнали лаптоп и 12 грама златни накити - всичко на стойност около 1500 лева. Престъпниците са действали при всички обири много бързо, те са проникнали в още четири апартамента като са взимали предимно техника, златни накити и суми в брой.

След организирани бързи процесуални и оперативни действия са установени извършителите. 30-годишният "тартор" на групата има богато криминално минало - 26 заявителски материала за кражби, 6 криминалистически регистрации и 13 присъди. В процеса на разследването по образуваните досъдебни производства е установена и съпричастността на други двама плевенчани към извършените кражби - 27-годишен и 33-годишен, криминално проявени, но не осъждани. 33-годишният е задържан и за притежаване на наркотици.

На извършителите са взети мерки за неотклонение задържане под стража за 72 часа и лицата са приведени в следствения арест в Плевен. С решение на Плевенски районен съд мерките за неотклонение и на тримата са потвърдени. Досъдебните производства са обединени и работата продължават разследващи полицаи. Изяснява се участието на групата и в други престъпления.