Арестуваха гадателката Тотка Тотевска
Арестуваха гадателката Тотка Тотевска / netinfo
Арестуваха гадателката Тотка Тотевска
21679
Арестуваха гадателката Тотка Тотевска
  • Арестуваха гадателката Тотка Тотевска

Плевенската гадателка Тотка Тотевска е арестувана, след като Районна прокуратура Плевен се самосезира и образува срещу нея досъдебно производство за нанасяне на имотна вреда в особено големи размери. Това съобщи пресаташето на Окръжна прокуратура прокурор Диана Маркова.

Досъдебното производство е образувано след подадена в редакцията на Нова телевизия жалба срещу гадателката от 38-годишна жена от Враца. Пострадалата е имала гинекологично заболяване, което Тотевска е "лекувала" срещу сума от 100 хил. лв., от тях жената е дала 60 хил. лв. По време на курсовете на гадателката, болната периодично посещавала лекар-специалист, в резултат на което установила, че заболяването й не само, че не минава, но и се е задълбочава. Прокуратурата е разпитала вече както 38-годишната жена, така и свидетели, които са били с нея по време на сеансите и даването на пари, уточни прокурор Маркова.

На 8 август е проведена полицейска операция, съвместно с дежурен прокурор и дознател, в дома на Тотевска. Намерената документация и други веществени доказателства сочат, че тя се занимава и с мнима лечителска дейност, а има лиценз единствено за гадателска. В събота е внесена мярка на Тотка Тотевска в Ройонен съд Плевен "задържане под стража" в следствения арест, в момента на гадателката се правят изследвания, тъй като тя се оплаква от  кардиологични проблеми.

Междувременно стана ясно, че през месец юни Районният съд в Плевен е признал Тотевска за виновна в извършване на подобно деяние през 1994 год. срещу трима плевенчани. Постановена е и присъда от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок, която гадателката обжалва пред Окръжен съд Плевен и предстои той да се произнесе.

Ако гадателката бъде призната за виновна и по случая с 38-годишната жена от Враца, предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години и конфискация на половината имущество.

Прокур Маркова апелира към всички, които са се обръщали към Тотка Тотевска за "лечение" и се чувстват ощетени, да подадат сигнали до Районна прокуратура Плевен, за да бъдат извършени съответните проверки и разследване по всеки един случай.

Подробности чуйте в звуковия файл от прокурор Диана Маркова.