Антични музейни експонати стават в 3D формат
Антични музейни експонати стават в 3D формат / Дарик Плевен
Антични музейни експонати стават в 3D формат
38756
Антични музейни експонати стават в 3D формат
  • Антични музейни експонати стават в 3D формат

Експонати от плевенския Исторически музей ще продължат живота си по нов начин, благодарение на уникална авторска Zn аrt технология, разработена отхудожника Красимир Тодоров. Заварихме твореца в момент, когато екипът му снимаше антични предмети от експозицията. Технологията Zn аrt представлява изследване на триизмерната форма и реализацията й след това в материал, чийто вид и размер всъщност нямат ограничение и зависят единствено от въображението на твореца.

"Това, с което се занимаваме, е възможността да популяризираме античния свят чрез модерните технологии, да го вкараме в съвременното разбиране и мислене на съвременния човек", казва творецът. Разработката е от преди 10 години и е уникална, тя е много сериозен интерес и принос за развитието на културните ценности, музейните експонати и за създаване на продукти от типа на новите Zn аrt пъзели.

Първо обектите се заснемат и се прави тримерна мрежа, след това се създават дигиталните образци, които вече може да се преценява по какъв начин да бъдат представени пред публика - дали малки или големи, във вид на сувенири или на големи скулптури, които практически са музейни експонати, обяснява Красимир Тодоров. По думите му, това освен възможност за бизнес, е и неограничена възможности за образоване, за натрупване на познания и за промяна въобще на мисленето на младите хора. "Вече стигаме тавана на компютърните игри, вече започва да се лее истинска кръв, стават реални убийства и децата се насищат. В един момент те ще искат да се върнат, ще се роди нуждата от преосъзнаване на истинските стойности и неминуемо ще се стигне до идеята за възможността човек да създава със собствените си ръце уникални неща, като Zn аrt пъзелите, и да се сблъсква с античния свят", казва художникът.

По думите му, оформянето, дизайна, интериора и екстериора, новата жизнена среда, в която искаме да живеем и нашата култура и възприятия водят до промяна, която неминуемо ще ни свърже с античния свят.

Антични музейни експонати стават в 3D формат
netinfo

Красимир Тодоров има идея да се направи и пълна дигитална възстановка на Улпия Ескус, така човек ще може да си прави виртуални разходки например в базиликата, която е за 2 500 души, сподели творецът. А това са неща, които доста ще променят разбирането и възприятието.

"Ние сме трети в Европа по отношение на културните артефакти и антична култура и за мен е чест да мога да се докосна до такива невероятни национални забележителности. Не искам да мълча за тях, искам да крещя", допълва Красимир Тодоров. Чуйте го в звуковия файл.