Американски студенти популяризират Плевен в побратимения Шарлотсвил
Американски студенти популяризират Плевен в побратимения Шарлотсвил / obshtina.press

Виктория Лонг и Роджър Уилямс са двамата американски студенти, чийто проект за популяризиране на Плевен е одобрен от кметството на побратимения град Шарлотсвил, щата Вирджиния. Младежите вече са в града ни и в продължение на половин месец ще снимат неговите исторически, културни и природни забележителности. След завръщането си те ще подготвят филм и фотоизложба за Плевен, които ще покажат на съгражданите си в началото на 2015 година.

Виктория и Роджър се срещнаха с кмета проф. д-р Димитър Стойков, който им разказа за историята на града и неговото съвременно развитие, като обеща пълно съдействие от страна на Община Плевен при реализирането на техния проект.

Партньорските отношения между Плевен и Шарлотсвил възникват по линия на Програмата за техническо побратимяване на Фондацията за реформа в местното самоуправление. Меморандумът за сътрудничество е подписан през 2003 год. Със съдействието на американските побратими беше разработена Стратегия за развитие на туризма в Община Плевен, от тяхна страна са правени редица дарения за хора в неравностойно положение.

Символ на добрите отношения между двата града е скулптората „Заедно" на плевенския автор проф. Кирил Мескин, която се намира в зеленото пространство пред РБ „Хр. Смирненски".