Акцентите в регионалните издания на 14 май
Акцентите в регионалните издания на 14 май / netinfo
Изпитът по български език и литература за 4 и 5 клас е водещата тема в днешния брой на “Посредник”. Подробно във всекидневника може да намерите от какви компоненти се е състоял изпитът, какво са включвали въпросите, както и евентуалните отговори. И ако си мислите, че с това тревогите на децата свършват – не сте познали. Днес се провежда изпитът по математика за 4 и 5 клас, а на 15 май външното оценяване на децата продължава с изпит по предмета “Човекът и природата”.

Инициативата Нощ в музея, която се провежда за трета година и в Плевен е също в центъра на вниманието на “Посредник”. Събитието ще се проведе в нощта на 17 срещу 18 май, ще участват над 100 души, на възраст от 12 до 83 години. По повод празника ще бъдат показани три изложби – с даренията, направени от плевенчани на музея, съчетана с експонати от частната колекция на фондация “Братя Бобокови” от Русе и експонати градско облекло, показани от живи манекени.

Млади огнеборци от Белене заминават на републиканско състезание, те са победители в комплексното класиране на областното състезание “Млад гнеборец”. В надпреварата вчера участваха победителите от районните състезания с младежките противопожарни отряди от Плевенска област.

105 години ще бдат отбелязани от смъртта на Парашкев Цветков, напомня “Посредник”. В негова памет на 21 май в 11.00 часа пред паметника му ще бъдат поднесени венци и цветя, а в 17.30 часа в зала “Катя Попова” ще бъде изнесен тържествен концерт от хора за македонски песни при Македонското културно-просветно дружество “Парашкев Цветков”.

За пръв път Плевен бе домакин на Регионалния финал за Северна България на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Това е едно от събитията, на които поставя акцент днешният брой на всекидневника “Посоки”. Събитието се проведе през почивните дни и бе посветено на 160 години от Унгарската революция и 160-годишнината от рождението на Христо Ботев.

Опасни плочи от фасадата на 6-етажна централна сграда в Плевен бяха отстранени преди ден от специализиран екип. Сигналът за надвисналите каменни облицовки е бил подаден от служители на общинската фирма Жилфонд, чиито офиси се намират в същата сграда. Акцията, проведена в самия център на града, събра и доста зяпачи.

Гъба пърхутка с гигантски размери - около 40 сантиметра в диаметър и тегло над 8 килограма откъсна от двора си в село Подем Ангел Павлов, който живее в Плевен. До гигантският екземпляр растял и втори подобен - около 4 килограма. И двете гъби Ангел Павлов е донесъл вчера за снимка в редакцията на в. „Посоки”, снимката естествено може да видите днес.