Акцентите в регионалната преса на 18 септември
Акцентите в регионалната преса на 18 септември / netinfo
Вяра, надежда, любов и вино – с това заглавие посреща читателите от първа страница днес “Посредник”. Първият музей на виното отвори врати в естествена пещера в Кайлъка. Темата е водеща и за другия регионален всекидневник – “Посоки”. Уникалният музей е с площ 650 кв. м и се помещава в пещера близо до язовир “Тотлебенов вал”. В музея има дегустационна зала, приемна и още три зали.

“Посредник” продължава с темата за националната акция срещу недостъпността, организирана от Националната мрежа за хора с увреждания. Стикери “Забранено за хора с увреждания” ще бъдат залепвани по недостъпните сгради. Ако за “здрав” човек 2, 4 или 10 см не са проблем, за хората с увреждания може да се окажат непреодолима бариера.

Прибраха мобилните медицински екипи от пътя, пише изданието. Плевенският екип е помогнал на 4 пострадали в 2 катастрофи. Според организаторите разполагането на мобилните екипи е имало възпитателен ефект върху шофьорите, които са започнали да карат доста по-внимателно. Такава подобна кампания по всяка вероятност ще бъде проведена и през следващата година.

Православният храм в Белене е изцяло обновен, реконструкцията на храма е в рамките на сесията на финансово подпомагане на проекти, свързани с възстановяването и съхраняването на българските православни манастири и църкви. Храмят в Белене е построен през 1871 год., от местни майстори, с местни материали и със средства, дарени от гражданите.

Над 100 двойки изкараха гимназистите, явили се на есенната сесия, заглавието е от всекидневника “Посоки” днес. Данните бяха огласени от Регионалния инспекторат по образованието. Проведените в началото на месеца матури дадоха възможност на зрелостниците да поправят незадоволителните си резултати от изпитите през юни. За съжаление обаче показаното сега е дори по-лошо.

Уличките около последните блокове в квартал „Сторгозия”, към Метрологията, осъмнаха със серийно отмъкнати капаци на шахтите по канализационната мрежа. Някои от дупките са така прикрити – след завои или на площадка, където се паркират коли на заден ход, че са готови за лобно място на автомобил или разсеян минувач. Очевидци на кражбата са разказали пред „Посоки”, че тарашът е станал през нощта като крадците си имат и специална техника за „работа”.

Заради ремонти с 15 дни по-късно ще започнат учебната година четири училища в Плевен и областта. Това обяви д-р Цецка Данчева от РИОКОЗ Плевен. Училищата, които ще отворят врати на 1 октомври за възпитаниците си, са Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен, ОУ ”Христо Ботев” в село Глава, СОУ „Христо Смирненски” в град Койнаре и ОУ „Климент Охридски” в село Крушовене.