Акцентите в регионалната преса на 1 септември
Акцентите в регионалната преса на 1 септември / netinfo
Тръгна телефон 112 и за Северозападна България, това е водещото заглавие от стр. 1 на днешния “Посредник”. В петък в Монтана официаално беше представен стартът на единния европейски телефон, от там ще се обслужват петте области в региона – Плевен, Ловеч, Видин, Монтана и Враца. До момента 19 области в страната са покрити с телефон 112. Това означава, че гражданите могат по всяко време да използват спешния телефон. Още 9 области ще бъдат покрити до края на септември, с което реално ще бъде изпълнен напълно ангажиментът на България към ЕС за цялостно покритие на телефон 112 в страната.

На прага на есента хамалите в индустриална зона останаха без подслон, пише още всекидневникът. Необясними са мотивите, накарали някого да опожари фургонът, в който в студените дни от годината се прислоняват хамалите. 30-тината мъже сега разчитат и чакат да им дадат нов.

Панорама води в кампанията “Изберете символ на Плевен”, водната каскада е на второ място, гласуването продължава. Инициативата е в подкрепа на плевенската идентичност, за добър имидж на Плевен пред България и света и за развитие на туризма в областния център.

Няма желаещи да превозват учениците от закритите училища, алармира “Посредник”. Учениците от закритите 4 училища се пренасочват към други, обичайно разположените най-близо. За целта Община Плевен е длъжна да осигури транспорт, за което е обявена и обеществена поръчка, чийто краен срок изтече на 18 август. До тогава, обаче, не е подадена нито една оферта. Колегите предполагат, че обществената поръчка ще бъде обявена повторно.

34-годишен мъж от Ловеч е починал, след като е бил пребит в плевенското село Вълчитрън. На този инцидент обръща внимание всекидневникът “Посоки”. За случилото се съобщиха от пресцентъра на плевенската полиция. В следствения арест са задържани двамата извършители на убийството - това са бившият служител на МВР от Ловеч Николай К., на 55 години, и племенникът му Добрин, на 21 години, научи „Посоки”. Те са пребили до смърт 34-годишния Пламен. Извиканата линейка откарала пострадалия към болницата, но по пътя той починал. Причините за скандала и побоя се изясняват.

И на още една новина с криминален привкус се спира “Посоки”. Става дума за случката преди седмица в село Чомаковци, при която за да защити имота си от крадци, собственикът ги простреля. Двамата младежи, на 19 и на 22 год., отишли в изоставен имот и започнали да свалят цигли от покрива на къщата. Така ги заварил Петър В., който бил собственик на имота. Като съзрял вандалите, му причерняло пред очите. Извадил ловна пушка марка "Гюлсан" 12 калибър и прострелял Матей и Божидар.