Акцентите в регионалната преса
Акцентите в регионалната преса / netinfo
Тържествено посрещнаха новия випуск на Медицинския университет, заглавието е от първа страница на всекидневника “Посредник”. Първи врати за бъдещите професионалисти по здравни грижи отвори факултетиът по обществено здраве. Общо 221 студенти – бъдещи медицински сестри, акушерки и специалисти по “Медицинска рехабилитация и ерготерапия” прекрачиха прага на факултета, в който ще се обучават в следващите 4 години.

С униформи открива учебната година Гимназията по туризъм, това е първото училище в Плевен, което ги въвежда. “Униформите са част от символите и ритуалите в едно училище, с времето всяка институция е изградила свой специфичен образ”, обяснява директорът на гимназията Малинка Маринова. Учебното заведение има вече знаме, емблема, значка, плакет и химн.

Разрешиха ремонта на плевенската жп гара, инвестицията се “смали” до 2.6 милиона лева – още един материал в днешния “Посредник”. Предвиждат се цялостен ремонт на покрива, смяна на козирката над южния вход в гарата, подмяна на часовника, както и ремонт на козирката на първи гаров перон, освежаване фасадата на сградата, ремонт на всички помещения и още доста дейности. Всички те трябва да приключат в рамките на 15 месеца.

Изключително ценна колекция от български книги, на всяка една от която има личен автограф от авторите им, е открита в плевенското село Обнова, четем в “Посоки” днес. За рядката историческа находка разказва историкът Красимир Петров от Регионалния исторически музей.Той е обяснил, че намерените пожълтели томове са част от семейната библиотека на Асен Лещов.

Кулинарните шедьоври от българската национална кухня показаха в изложба, пише още всекидневникът. Изложбата показаха преди дни 15 души, които години наред са упражнявали най-различни професии, а сега са решили да станат професионалисти в готварството. Сред новите майстор-готвачи в града, които се представиха на вкусен кулинарен изпит, има бивши дърводелци, продавачи, сервитьори, даже и майстор-шивачи.

И още една тема от днешния брой на “Посоки” - със заповед на община Плевен от 16 юни т. г. е забранено посещението от пенсионери в събота и неделя в клуба на ул. „Сан Стефано” срещу ВиК. Според пенсионерите не било последвало никакво обяснение какво е основанието за тази заповед. Те още през юли направили подписка с искане да бъде отворен клубът, както и преди 16 юни, и в почивните дни, като предлагали, ако служителката от съвета - организаторка, не може да идва тогава, от ръководството на клуба да поемат отключването, грижата за реда и заключването през тези дни.