Georgi Markov
Georgi Markov / dariknews.archive
Преди откриването на Националната научна конференция „България в Голямата война 1918-та“, пред журналисти в Плевен акад. Георги Марков каза, че политиците трябва да четат историята, която нито започва, нито завършва с тях, защото в онези години българските войници печелеха битките на бойните полета, а политиците губеха войни.  
Според академика, българските политици трябва да се откажат от собственото си его и от „наркотика на властта":
„Преди всичко политиците трябва да се откажат от личното си его, да не се самозабравят от наркотика на властта, тъй като аз видях след 1989-та година по върховете много политици, които не бяха и сънували, и интелектуалци – да не ги изброявам, те са много, и видях как те се променят. За година-две, той те гледа и вече не те познава. Отивам да говоря за института, на който бях директор, а той ми казва: „чакай бе, аз държава управлявам, а ти ме занимаваш с някаква наука“.
Значи, те трябва да знаят, че всичко в историята е преходно – идват и си отиват. Няма вече пожизнена монархия и докато са още на политическата сцена, нека всеки от тях да направи нещо добро за този изстрадал народ“, каза академик Георги Марков.