Административният съд приключи всички изборни дела в Ловешко
Административният съд приключи всички изборни дела в Ловешко / archiv.DarikNews

 

Всички дела в Административен съд - Ловеч, свързани с проведените местни избори в община Ловеч, вече са приключени, информират от Общинската избирателна комисия (ОИК).

Образуваните дела по жалби против решения на ОИК са били три - за избора на кметове на селата Слатина, Александрово и Славяни.

Кандидат-кметът на Слатина от ГЕРБ Софрони Гетов е обжалвал решението на ОИК - Ловеч, с което за управник на селото бе обявена след първи тур Ваня Стоянова (БСП). Ловешкият административен съд се е произнесъл с решение, с което потвърждава решението на ОИК, като е констатирал, че не са налице нарушения на изборния процес.

Кметският пост в Александрово е бил оспорван от Галина Иванова (БСП). Там за кмет бе избрана кандидатката на ГЕРБ Мариета Ангелова. В проведено открито съдебно заседание е било извършено преброяване на бюлетините и състав на Административния съд е потвърдил решението на ОИК - Ловеч, за избора на Ангелова.

Делото за избора на кмет на Славяни е било образувано по жалба на Галина Георгиева, издигната за кандидат за кмет от НДСВ. В селото изборите спечели претендентът на ГЕРБ Петко Петков. Делото обаче е било прекратено, след като жалбоподателката се отказала да оспорва решението на ОИК - Ловеч.

„Ловешкият административен съд потвърди, че не са налице закононарушения на изборния процес и обявените резултати отговарят на действителната воля на избирателите в общината по начина, отразен при вота им на 23-и и 30-и октомври 2011", коментира Валентина Недялкова, председател на ОИК - Ловеч.