Адалберт Николов посвещава самостоятелна изложба на Дон Кихот
Адалберт Николов посвещава самостоятелна изложба на Дон Кихот / dariknews

На 14 април в 18 часа във фоайето на Драматичен театър „Иван Радоев„ скулпторът Адалберт Николов ще открие десетата си самостоятелна изложба. Тя е организирана от Народно читалище „Цветан Спасов 1959". Три от изложбите си скулпторът експонира в Драматичния театър, където хармоничното въздействие между изкуствата е най-силно.

Героят на Сервантес, Дон Кихот събужда интереса на Николов преди повече от 20 години, когато създава и първите статични пластики. През последните три години работи едновременно върху 14 динамични състояния на великия идалго. Чрез начупената пластика, скулпторът пресъздава от бронз пълнокръвният Дон Кихот, изживяващ състояния в спектъра от трагичното до комичното - бремето на живота, даващият обет, молещият се и уповаващ се на Бога, несвършващите се вятърни мелници, влюбеният, светът наопаки е чуден, сражаващият се рицар, и падналият воин е воин, финалният пирует на рицаря на печалния образ.
Николов сам отлива произведенията си, като твърди, че това е за последен път.

Адалберт Николов е без академично художествено образование, но върви по пътя на своите предци - дядо му Иван Николов и баща му Генади Николов, които го въвеждат в лоното на скулптурата. Едва четири годишен създава първата си творба - голям орел, от който е запазена снимка. Въпреки превратностите на живота, остава верен на изкуството. В творческата му биография има повече от осем национални награди и призове, както и самостоятелни изложби в родния Плевен, София, Пловдив, Русе и Несебър.

Изложбата ще бъде открита до 18 април.