АБВ предлага план за спасение на енергетиката в България до 2017 г.
АБВ предлага план за спасение на енергетиката в България до 2017 г. / dariknews.archive

"Пораженията, които може да нанесе неглижирането на въпросите с енергетиката в България са сравними със стихийно бедствие". Това заяви зам.-председателят на комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ПГ на АБВ Кирил Цочев на брифинг в парламента.

Именно тревожното положение в сектора е причината ПГ на АБВ да предложи проект за Временна анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България и за установяване на причините, довели за дисбаланса до 31 януари 2015 година. Проектът получи подкрепата на всички останали парламентарни групи.

Кирил Цочев обяви пред медиите, че АБВ предлага 3-годишен план за спасението на българската енергетика, формулиран в 17 мерки до 2017 година и Стратегия за развитие на енергетиката до 2030 година. Предлаганите мерки целят да подобрят състоянието на пазара. „На енергийния пазар има сбъркани правила за търговия, има балансиращ пазар за електроенергия, който не функционира по правилния начин и тези аномалии трябва да бъдат ликвидирани", обясни Цочев.

Той коментира, че независимо формирания консенсус в българското общество за драматичното състояние в сектора на енергетиката, налице е липса на воля и каквато и да било актуализирана стратегия за развитие на сектора в средносрочен и дългосрочен план и законодателни мерки за цялостно въвеждане на европейските правни норми и такива, които отчитат национални и регионални интереси. Кирил Цочев е категоричен, че тежката ситуация в сектора се дължи на липсата на прозрачност при взимането на решения, с лошо управление на държавните дружества, липса на финансов контрол и надмощие на държавни и корпоративни интереси.

--