9,2 на сто е безработицата в Плевен
9,2 на сто е безработицата в Плевен / archiv.DarikNews

Директорът на Бюрото по труда в Плевен Недко Лачев изнесе пред журналисти данни за състоянието на пазара на труда в Плевен, както и програмите и мерките, които са стартирали през първите пет месеца от годината.

От началото на годината са проведени 133 срещи с работодатели, в резултат от което са обявени 239 свободни работни места на първичния пазар. Проведени са 5317 срещи с безработни лица, като от тях 172-ма са устроени на първичния пазар.
През месец май 58 безработни са започнали работа по програми и мерки за заетост, а включените в програми са 110, като 76 от тях са по Оперативна програма "РЧР". Също през май в Българо-германския център са включени в обучение 50 безработни.

В проведената трудова борса в края на месец май са участвали 29 работодатели, които са обявили 103 свободни места. Професионалната гимназия по електроника и химични технологии "Проф. Асен Златаров" е поканила безработните да участват в
европроект за повишаване на конкурентностността им на пазара на труда. В борсата са участвали представители на Българско-германския център за професионално образование и представители на четирите социални партньора на Бюрото по труда - Търговско-промишлената палата, Стопанската камара, КНСБ и КТ "Подкрепа".

На трудовия пазар в Плевен има недостиг на шивачки за които са обявени 24 свободни места. Следват местата за кредитен консултант - 15 и продавач-консултанти - 13. Търсят се и строителни работници.

Според Недко Лачев, най-трудно ще се попълнят свободните места за шивачки. Причината е големият брой шивашки фирми и нежеланието на безработните жени да работят тази работа. Проблем има и при попълването на местата за продавач-консултанти.
Директорът на Бюрото по труда обясни, че според безработните, предлаганите месечни възнаграждения за тази дейност са ниски, а условията на труд - непривлекателни, поради удължено работно време, ангажираност в събота и неделя. Той добави, че не достигат подготвени работници и за сектора на строителството.

Общото заключение е, че безработицата в Плевен е намаляла през последния месец и е достигнала ниво 9 % от икономически активното население. Младите хора без работа също са по-малък брой в сравнение с предходния период, защото се разкрива сезонна работа край морето, коментира директорът на Бюрото по труда в Плевен.