7 творци номинирани за персоналната награда „Ловешки меч
7 творци номинирани за персоналната награда „Ловешки меч / archiv.DarikNews

Седем творци са номинирани за ежегодните персонални награди за творчество на община Ловеч „Ловешки меч", които се връчват в четири категории. За това информират от пресцентъра на администрацията. Те ще бъдат връчени по традиция на 12 декември, деня на Свети Спиридон, покровител на занаятите. Церемонията ще бъде от 18:00 часа в салона на Драматичния театър.

В раздел „Изобразителни изкуства" статуетката „Ловешки меч" си оспорват нейният автор - скулпторът Красимир Ангелов - Макраса, и художниците Владимир Киров и Иван Василев. И трите предложения са на Съюза на българските художници - представителство Ловеч.
Двама са номинирани в раздел „Сценични изкуства" - актьорът Ивайло Спасимиров и хореографът Кристиян Костов. Предложението за Спасимиров е на Драматичен театър - Ловеч, за ролите му на Зоотехника в постановката „Кучета" от Николай Хайтов и на Карлес в „Методът Грьонхолм" от Жорди Галсеран. Младият хореограф Кристиян Костов е номинация на фолклорна формация „Елит" към Народно читалище „Зорница 2010".

В раздел „Литература и журналистика" има само една номинация - на Цвятко Венков за книгата му „Под Робово бърдо", тя е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Клуба на дейците на културата.
Пак една засега е номинацията в раздел „Деец на културата" - на диригента на смесения хор „Панайот Пипков" Даниела Павлова. Тя е предложена от 11 певци от хора.

Ежегодните персонални награди за творчество на община Ловеч се връчват от 2002 г. Досега носители на „Ловешки меч" са 59 творци.