584 лева е средната заплата в Ловешка област
584 лева е средната заплата в Ловешка област / archive.dariknews

584 лв. е средната работна заплата в Ловешка област през второто тримесечие на годината, сочи справка на Териториалното статистическо бюро в Ловеч. За обществения сектор тя е 669 лв., а за частния - 549 лв. Спрямо първите три месеца се е увеличила с 3 на сто.

Най-висока средна работна заплата през второто тримесечие са получавали наетите в отрасъл "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения" - с 53,8 на сто по-висока от средната за региона. В обществения сектор най-високата средна месечна работна заплата е в отрасъла "Държавно управление" - 803 лв., с 14,9 процента по-ниска от средната за страната.

Наетите по трудово и служебно правоотношение са получавали средно с 26,9 на сто по-ниска средна месечна заплата в сравнение с тази за страната.
Сред областите в България през второто тримесечие Ловеч е на 19-о място по показателя средна месечна работна заплата. Най-много вземат в столицата - 1105 лв., Враца - 799 лв., и Варна - 786 лв.

По предварителни данни на Националния статистически институт, наетите по трудово и служебно правоотношение в Ловешка област към края на юни са 35 507. Спрямо края на първото тримесечие броят на наетите и в обществения, и в частния сектор намалява.