58-годишна плевенчанка даде шанс на четирима
58-годишна плевенчанка даде шанс на четирима / dariknews.bg

Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация, съобщи пресцентърът на Министерство на здравеопазването.

Донорът е 58-годишна жена, която на 9 август е изпаднала в мозъчна смърт в областната болница във Велико Търново. Пациентката е от Плевен, постъпила в търновската болница със спонтанен мозъчен кръвоизлив, но не е могла да се възстанови.

След като жената починала, близките й са дали съгласие органите да бъдат дарени. Експлантирани са сърцето, черният дроб и двата бъбрека. Сърдечната трансплантация е извършена в УМБАЛ "Св. Екатерина" от екипа на проф. д-р Генчо Начев. Реципиентът е 28-годишен мъж.

По същото време във Военномедицинска академия е извършена трансплантация на черен дроб от екипа на проф. д-р Никола Владов. Реципиент е 46-годишен мъж.

Двете операции са преминали успешно и в момента пациентите са в реанимация.

Трансплантациите на двата бъбрека са извършени в УМБАЛ "Александровска" от екипа на проф. д-р Петър Панчев. След проведените имунологични изследвания комисия е определила за реципиенти двама 46-годишни мъже.

Министерство на здравеопазването изразява дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.