47 частни лесовъди работят в Плевенска и Ловешка област
47 частни лесовъди работят в Плевенска и Ловешка област / archiv.DarikNews


47 частно практикуващи лесовъди работят на територията на Регионална дирекция по горите - Ловеч, която обхваща Плевенска и Ловешка област, съобщи директорът инж. Павли Богдански. Частните лесовъди имат сключени договори с Изпълнителната агенция по горите и всички собственици на недържавни гори трябва да се обръщат към тях за издаване на позволителни за сеч. Самите лесовъди пък ще следят как се води сечта и ще освидетелстват сечищата.
С влизането в сила на новия Закон за горите РДГ - Ловеч, вече е в състава на Северозападното горско предприятие със седалище във Враца, припомни инж. Богдански. В него влизат още дирекциите във Видин, Враца и Монтана. Новосъздадената структура ще се грижи за стопанисването на държавните гори.
През миналата година служители на РДГ - Ловеч, са запечатали 11 незаконни цеха, съобщи още горският директор. Те са затворени за срок от един до шест месеца. Причините - или преработват незаконно дървесина, или не водят дневник за входящата и изходящата дървесина, което е предпоставка за далавера.
През миналата година за различни нарушения по Закона за горите са съставени 1679 акта. По Закона за лова актовете са 48 и са издадени 26 наказателни постановления, а по Закона за рибарството и аквакултурите - четири акта и три наказателни постановления.
31 пожара са възникнали на територията, обслужвана от РДГ - Ловеч, през 2011 г. Огънят е обхванал 11 600 дка, но само върху около 50 дка пожарът е върхов, уточни инж. Богдански. Във всички случаи човек е причината за пожара. Изгорелите гори ще бъдат презалесени.