41 човека с трайни увреждания ще получат асистент и помощник
41 човека с трайни увреждания ще получат асистент и помощник / netinfo

Първият проект в Плевен, който ще получи финансова подкрепа от Структурните фондове на ЕС получи предварително одобрение, това съобщиха реализаторите Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения(БАЛИЗ).

Той предвижда предоставяне на социални услуги “социален асистент” и “домашен помощник” на деца и възрастни с трайни увреждания, както и на комплексни социални услуги в подкрепа на семейства, грижещи се за деца с трайни увреждания.

Проектът се реализира по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и средствата за него са осигурени от Европейски социален фонд. Продължителността му е 12 месеца, а бюджетът е 96 901 лева, като партньорът на БАЛИЗ – Община Плевен ще участва с 3 888 лева съфинансиране. Според планираните дейности по проекта ще бъдат обслужвани общо 41 човека с трайни увреждания.

От тях услугата “социален асистент” ще получат 20 деца, а “ домашен помощник” 21 души. За всеки от тях Дирекция “Социално подпомагане” ще изготви индивидуална оценка на потребностите. Услугите ще се предоставят на пълен работен ден срещу заплащане на такса от съответния потребител.

Месечната такса се равнява на месечния брой часове на предоставени услуги, умножени по съответната диференцирана ставка. Освободени от такса ще бъдат децата с тежки увреждания до 16 години.