40 сорта грозде представят в ИЛВ-Плевен на открития ден в института
40 сорта грозде представят в ИЛВ-Плевен на открития ден в института / archive.dariknews

На открития ден, който ще се проведе в Института по лозарство и винарство в Плевен на 28 август от 10:00 часа, пред производители и гости ще бъдат представени най-новите сортове лози, които са селекционирани в института в Плевен. Подробности за това, как ще протече денят разказа директорът на ИЛВ-Плевен доц. Иван Пачев.

40 сорта грозде представят в ИЛВПлевен на открития ден в института
netinfo

На събитието ще бъдат представени най-новите десертни сортове лози като "Гарант" - от групата на най- ранно зреещите бели десертни сортове и "Плевенски фаворит" - също ранозреещ, но сравнително по-късен бял десертен сорт.

"Плевенска роса" пък е най-новият винен сорт, който е подходящ за бели сухи и мискетови вина. "Трапезица" е средно зреещ червен сорт, който в региона на Плевен зрее в началото на септември. Той е подходящ за производство на качествени червени и сухи вина. Друг сорт, който ще бъде представен на открития ден на лозата в ИЛВ-Плевен е "Кайлъшки рубин", който зрее късно през септември и началото на октомври и е подходящ също за производство на червени сухи вина.

Доц. Пачев сподели, че когато преди месец в института е гостувала китайска делегация, при направената дегустация в избата към института, строена през 1890 г., на гостите най-много им е харесало виното от "Кайлъшки рубин".

На открития ден в Института по лозарство и винарство ще бъде представен и сортът "Каберне совиньон" - къснозреещ червен винен сорт.

Директорът на института обяви, че от тази година в ИЛВ-Плевен имат намерение да се възвърне по проект славата на старата плевенска "Гъмза"като в тази връзка обект на изследване ще бъдат Свищовската, Павликенската и Новоселската "Гъмза".

Около 40 сорта грозде, произведени в Експериманталната база на института в Плевен ще бъдат дегустирани от гостите по време на открития ден в Института по лозарство и винарство в Плевен. Традиционно ще се извърши и дегустация на червено и бяло вино.

На открития ден в ИЛВ-Плевен ще бъде разгледан и въпросът за борбата с маната и оидиума като основни болести при лозата.