35 млн. лева инвестира в Плевен корейска фирма в следващите 3 години
35 млн. лева инвестира в Плевен корейска фирма в следващите 3 години / obl.admin

Областният управител на Плевен Ралица Добрева прие делегация от Южна Корея, водена от Негово Превъзходителство посланика на Република Корея Менг-Хо Шин, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В състава на делегацията бяха представители на посолството и на фирмата „Азия инвест", която е започнала реализацията на инвестиционните си планове в село Телиш. Поводът за посещението в Плевен бе представяне инвестиционните планове на компанията, както и съгласуване на необходимите постъпки, съгласно българското законодателство за изграждане на бизнес в Телиш.

С оглед максимална ефективност и резултатност на срещата и деклариране на готовността на Областна администрация да съдейства за развитието на тази мащабна инвестиция в нашата област, Ралица Добрева покани на разговорите своя заместник арх. Бойко Балтаков, експерти от Областна администрация Плевен, представители на БАБХ, Областна служба" Земеделие", представители на Община Червен бряг и кмета на село Телиш Нели Дакова.

35 млн лева инвестира в Плевен корейска фирма в следващите 3 години
netinfo

Фирмата „Азия инвест" е създадена през януари 2013 година и до момента е инвестирала в Телиш около 2,5млн. лева, каза представителят на фирмата, У джин Парк. До 31 януари са наети 45 служители българи и шестима корейци.

Плановете за корейската инвестиция са разпределени на няколко етапа. Първо се предвижда отглеждане на екзотични гъби в компости и на дървени пънчета. Става въпрос са кралска кладница и шийтаке. Тук инвестицията ще бъде в размер на 20 млн. лв. в следващите 3 години. Втората стъпка е отглеждане на свободно живеещи кокошки носачки. В тази дейност корейската компания възнамерява да вложи 12млн.лв. до 2017 2018 година.На трети етап се предвижда засаждане на земеделски площи със зърнени култури и слънчоглед с цел използването им като собствен фураж и на финал се ще бъде изградена фабрика за обработка на хранителни продукти, сред които традиционното корейско ястие кимчи. Инвестиционните планове за последните две дейности възлизат на общо 3 млн лева отново за три годишен период.

У джин Парк от "Азия инвест" обясни, че идеята е да се създадат 280 работни места и отделно ще бъдат наемани хора, както сезонни работници или с друг вид временна заетост с оглед спецификата на дейностите.

На този етап фирмата е наела в Телиш общо 7 сгради на бившето военното поделение с около 17 000 кв.м. площ, 104 декара заедно с площите около халетата и земя, върху която да се засаждат земеделските култури за фураж.

Посланикът на Република Корея Менг-Хо Шин декларира, че тази инвестиция е изключително важна, защото тя ще бъде от полза и за двете страни. Той се обърна с молба към Областния управител Ралица Добрева да сформира екип, със съдействието на който да се осъществяват съответните процедури за разрешителни и др.

Областният управител декларира своята готовност да помага още повече, че госпожа Добрева е агроинженер по образование и има богат опит в Общинска и областна служба „Земеделие". Нейният заместник архитект Балтаков се ангажира да застане начело на екипа. При необходимост ще се осъществяват срещи със съответните институции така, че представителите на корейската фирма да получават изчерпателна информация по съответните процедури.

Корейският посланик Н.Пр. Менг-Хо Шин благодари за срещата на Областния управител Ралица Добрева и нейният заместник арх. Бойко Балтаков, като подчерта, че високо цени отзивчивостта и готовността за стимулиране на корейските инвестиции в Област Плевен.