34-годишен получи една година условно за причинена смърт на пътя
34-годишен получи една година условно за причинена смърт на пътя / archive.dariknews

С присъда от 9 октомври 2014 г., състав на Плевенски Окръжен съд призна подсъдимия С.Х.М., за виновен в това, че на 23 юли 2013 г. в село Горни Дъбник - област Плевен, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата като се движил с управлявания от него автомобил в лентата за насрещно движение. Вследствие на това подсъдимият е предизвикал ПТП с насрещно движещ се мотоциклет, управляван от 20-годишен младеж и по непредпазливост причинил смъртта на мотоциклетиста, като след деянието е направил всичко зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия.

На основание чл.343а ал.І б.„б" във вр. с чл.343 ал.І б.„в" във вр. с чл.342 ал.1 във вр. с чл.54 от Наказателния кодекс, съдът е определил наказание на С.Х.М. в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода, което на основание чл.58а ал.1 от НК е намалил с една трета и му е наложил наказание в размер на една година лишаване от свобода.

На основание чл.66 ал.І от НК съдът е отложил изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода" на подсъдимия С.Х.М. за срок от три години от влизане на присъдата в сила и е лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от една година.

Присъдата може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.