gluhi hora
gluhi hora / Thinkstock/Getty Images
Международният ден на глухите се чества от 1951 г. когато на 19 септември в Рим, Италия, е създадена Световната федерация на глухите. Той се отбелязва всеки последен неделен ден от месец септември.

Първите международни връзки на глухите хора в България датират от 1934 г., когато Дружеството на глухонемите се свързва с глухите от Германия чрез посредничеството на Фердинанд Урбих. На следващата година установило връзка и с организацията на глухите в Русия, а през 1937 г. - и с дружеството на глухонемите в Югославия. Български делегати с увреден слух участвали в редица техни конгреси, а техни делегати - в конгресите на Съюза на глухите в България.

За първи път сериозен опит за международни контакти бил направен през 1955 г., когато тричленна българска делегация участвала в работата на Втория конгрес на Световната федерация на глухите. На следващата година българския съюз на глухите става член на трите международни организации на глухите - Световната федерация на глухите, Международният комитет на спорт на глухи и Международният комитет на тихия шах .