3 пълни шестици и по-малко слаби оценки в предварителните изпити в МУ-Плевен
3 пълни шестици и по-малко слаби оценки в предварителните изпити в МУ-Плевен / dariknews.archive

За трета поредна година Медицински университет-Плевен провежда предварителни конкурсни изпити за специалност "Медицина" и за осемте бакалавърски специалности на факултетите "Здравни грижи", "Обществено здраве" и Медицинския колеж от Прием 2015.

Общият брой на заявилите желание да се явят на предварителните изпити е 602, от които на изпита за бакалавърските специалности на 4 април във висшето училище се явиха 132 зрелостници. Кандидатите вече са имали възможност да проверят резултатите си както чрез сайта на университета, така и на място. Броят на слабите оценки тази година е по-нисък в сравнение с предходната.
По-висок е броят на отличните оценки, 3 от които са пълни шестици. Повишил се е процентът на изкаралите оценка среден - 27% слещу 8% миналата година. Нивото на добрите и много добри оценки се е запазило същото в сравнение с предходните години.

До края на седмицата ще бъдат качени онлайн и резултатите от предварителния изпит по биология за "Медицина", който се проведе на 5 април с 466 кандидат-медици. На 18 април те ще се явят и на последния от предварителните изпити - конкурса по химия за специалност "Медицина".

Целта за провеждане на предварителните изпити е кандидатите не само да проверят своите знания, но и да получат оценка, която е равностойна на тази от редовната изпитна сесия от м. юли. Зрелостниците имат право на избор от няколко варианта: да се явят само на една от изпитните сесии, или и на двете, като в класирането автоматично ще участват с по-високата получена оценка. Ако оценката от предварителните изпити ги удовлетворява и са решили да не се явяват на редовната изпитна сесия през юли, те задължително трябва да посочат желанията си за участие в класирането по специалности в периода 17-28 юни 2015 г.

Кандидатите за бакалавърските специалности могат да участват с оценката си по биология от държавен зрелостен изпит, без да се явяват на никоя от изпитните сесии.
Редовните изпитни дати в МУ-Плевен са през м. юли 2015 г. - съответно на 1 и на 8 юли по биология и по химия за специалност "Медицина" и тест по биология за бакалавърските специалности - на 27 юли с втори прием на кандидат-студентски документи в периода 20-23 юли 2015 г.

На сайта на висшето училище в раздел „Актуално Прием 2015" е поместена информация за специалностите, по които МУ-Плевен осъществява прием за новата академична година; качени са програмите за конкурсните изпити след завършено средно и висше образование, както и списък на бюрата за прием на кандидатстудентски документи.

Чрез сайта всеки зрелостник може да подаде документи онлайн и да се запознае с актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти в МУ-Плевен.