27 млн влизат в област Плевен по Растеж и устойчиво развитие на регионите
27 млн влизат в област Плевен по Растеж и устойчиво развитие на регионите / archive.dariknews

Областният управител на Плевен представи пред медиите постановлението на Министерски съвет във връзка със средствата, които се отпускат по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" за област Плевен.

"Това правителство показа, че област Плевен е приоритет и че Северозападният район не е забравен. Ние имаме едни хубави одобрени като средства проекти и сега остава институциите и общините да покажат достатъчен административен капацитет и проектна готовност".

3,8 милиона са отпуснати за изграждането на нова сграда на Медицинския университет в Плевен за факултет по фармакология.

"Бленуваната от всички мултифункционална спортна зала ще бъде факт", каза областният управител на Плевен Илиян Йончев и обясни, че апликационната форма, подадена от Община Плевен е разделена на два етапа като първият, който се отнася за 2014 г ще е за два милиона и вторият етап през 2015 г за 10,8 млн лева.

Общата стойност на проектите за областта, без град Плевен е 8 465 000 за общините, а за рехабилитацията на пътя Плевен - Ловеч. отпуснатите средства са 1,8 млн лева.
Областният обобщи, че през тази година за област Плевен има планирани 16 милиона, а за 2015-та при добра проектна готовност и нормално стартиране на процедурите за изграждането на спортната зала ще бъдат отпуснати още 10,8 млн лева.

"Това прави близо 27 милиона, които не са по оперативни и европейски програми, а са от държавния бюджет". Илиян Йончев коментира, че това е една достойна оценка за потенциала на Плевен.

Той обясни, че Многофункционалната спортна зала ще бъде изградена на територията на Колопистата в Плевен и припомни, че Общинският съвет вече е гласувал необходимите документи за започване на работа по проекта.