26 април 2014 е датата на Да изчистим България за един ден
26 април 2014 е датата на Да изчистим България за един ден / obl.admin

Областна администрация - Плевен бе домакин на работна среща в рамките на информационната кампания на инициативата „Да изчистим България за един ден". Мария Лазарова - мениджър социални проекти в „БТВ Медиа Груп" благодари на всички, подкрепили досегашните две издания. Тя връчи грамоти на областния управител Илиян Йончев, на представители на РИОСВ и на общините в областта за ползотворното партньорство.

Мария Лазарова представи данни за инициативността в Плевенска област, според която в почистването миналата година са се включили 108 фирми и ведомства, 44 училища и 6 НПО. Почистени са 68 нерегламентирани сметища и 59 маркирани места. Статистиката сочи още, че в Плевенска област за един ден са извозени 653 тона боклук.

И тази година организаторите ще подкрепят доброволците в кампанията с ръкавици, чували, а общините в затруднено положение ще получат и ваучери за гориво. Денят, избран за почистване тази година е 26 април.

Освен на замърсените зони и крайградските нерегламентирани сметища, тази година специално внимание се отделя и на почистването на поречието на река Дунав като част от международна инициатива. Подробностите за нея ще се коментират на предстояща конференция в Прищина.

Мария Лазарова акцентира и на регионалните акции и дейности по информационната капания „ЧистоЗнание". Предвижда се освен вече познатите занимателни игри за децата да се организира и акция за събиране на вторични суровини, като предалите сериозно количество ще получат награди.