24 са наетите детегледачки по програма “В подкрепа на майчинството”
24 са наетите детегледачки по програма “В подкрепа на майчинството” / netinfo

24 жени от Oбласт Плевен са работили по програма “В подкрепа на майчинството” от началото на годината до сега, 4 от тях са новонаети детегледачки. Това съобщи Незабравка Булянска, директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане” Плевен. Най-голям е броят на наетите да гледат деца до 2 годишна възраст.

Досега чрез програмата се даваше възможност на майките, ползващи отпуск по майчинство, да се върнат на работните си места още преди навършване на 2-годишна възраст на децата им. За този период безработни поемаха грижите по отглеждането на техните деца, получавайки средства от програмата.

От тази година обаче в програмата могат да се включат и работещи майки/осиновителки до навършване на 3-годишната възраст на детето. Майката/осиновителката има право сама да избере безработното лице, дори и при наличието на родствена връзка с него, ако то отговаря на условията по програмата/. Заетостта на наетите безработни се финансира от Министерството на труда и социалната политика.

През 2008 г., съгласно Националния план за действие по заетостта, по програмата се предоставят средства за основно трудово възнаграждение в размер на 220 лева при отглеждане на едно дете и 300 лева, когато се полагат грижи за близнаци.