22-ма майстори демонстрират занаяти в 17 шатри на Цветница в Ловеч
22-ма майстори демонстрират занаяти в 17 шатри на Цветница в Ловеч / dariknews.archive

В 17 шатри, за които е отредено специално място на площад „Тодор Кирков" за Цветница, 22-ама занаятчии ще демонстрират пред гостите на празника в Ловеч изработването на своите майсторски изделия. За това информират от пресцентъра на общинската администрация. Своеобразни домакини са ловешките майстори занаятчии, които имат ателиета на Покрития мост.

Майстор Стефка Тинкова и нейната помощничка Илияна Матева ще демонстрират рисуване на великденски яйца. При тях ще може да се видят още ръчно изработена бижутерия, плетива и рисувани сувенири, свързани с града на люляците. С ръчната изработка на кожени изделия ще ни запознаят майсторите Марияна и Анатоли Тоневи, при тях всеки може да изпробва уменията си.

Майсторите Ваня Григорова и Иво Чехларов са иконописци и ще представят етапите на изписване на една икона, авторски бижута от топено многоцветно стъкло - технология фюзинг, ръчно изработени кукли и домашна декорация от плат. Майстор Димитър Колев ще покаже авторски дърворезби със сувенирен и битов характер, миниатюри, икони дърворезба, пирография с изображения на Покрития мост и декупаж, съобразен с идеята на празника. Майстор Десислава Василева представя своите кожени изделия.

Останалите майстори гостуват от Троян, Пловдив, Варна, София, Велико Търново, Габрово, Монтана.
И потребителите на социалните услуги в Ловеч ще покажат изработеното от тях в подредени пред Младежкия дом шатри. Ще се представят Дневният център за деца и възрастни с увреждания, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Дневният център за възрастни с тежки психични заболявания.

Ученици от Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии ще представят най-стария занаят - кожарството. Гостите ще могат да разгледат облекла и аксесоари, изработени от естествена и еко кожа в часовете по учебна практика.