175 некоректни данъкоплатци в област Плевен дължат 1,6 млн. лева
175 некоректни данъкоплатци в област Плевен дължат 1,6 млн. лева / dariknews.archive

От офисите на НАП при ТД ВеликоТърново предприемат допълнителни мерки спрямо задължени лица и дружества с просрочените публични вземания: телефонни напомняния и писма.

175 на брой са некоректните данъкоплатци в област Плевен с общо 1.6 млн.лв. просрочени задължителни осигуровки за м.юни 2015 г. Със задължение в диапазона от хиляда до 20 хиляди лева са 162-ма длъжника, като 74 от тях получиха телефонно обаждане от офиса на НАП Плевен с учтива покана да се издължат към държавата.

Целта на телефонната кампания е, длъжниците да бъдат стимулирани да погасят дълга си преди предприемането на действия от публичните изпълнители по обезпечаване и принудително събиране. Повече от 70 процента са се отзовали и доброволно са внесли 1 241 852 лева, като до 31 август изцяло или частично са погасили дълга си.

Над 400 хил.лв. са постъпленията за осигуровки от длъжници с изпълнителни дела. Имуществото на останалите подлежи на обезпечаване, последвано от публична продажба. До дружествата с над 50 хиляди лева просрочия са изпратени уведомителни писма, че разполагат с 14 дни за предприемане на ефективни действия по погасяване на задълженията или за предлагане на срок и начин на разплащане. Целта на мерките, които ще продължат да се прилагат от НАП е стимулиране на активно поведение от страна на лицата с просрочия и повишаване на събираемостта на приходите от данъци и осигурителни вноски.

За удобство на гражданите и фирмите с публични задължения и/или образувани изпълнителни дела от 1 юли 2015 год. ежедневно в сградата на офис на НАП Плевен на ул.“Дойран“ 43 работи приемна с дежурен публичен изпълнител в стая 401 /гише 50/. Услугата е въведена в системата за управление на опашките и е необходимо да се изтегли номер от билетоподаващото устройство меню „ДЕЖУРЕН ПУБЛИЧЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ“.

Работното време на офисите на НАП е от 9.00 до 17.30 часа.