17 общини участваха във форум за местното самоуправление
17 общини участваха във форум за местното самоуправление / netinfo

Плевенска община е взела участие във форума “Подкрепа за местното самоуправление” по покана на Програма “Инициатива местно самоуправление” на Американската агенция за международно развитие в България, съобщиха от общинския пресцентър. В работата на форума са участвали народни представители, министри, представители на 17-те български общини, които работят по проекти на “Инициатива местно самоуправление” от 1995 насам.

Представителят на Плевенска община –кметът Найден Зеленогорски, е очертал основните проблеми за развитието на фискалната децентрализация в България по време на форума. В представянето му са залегнали необходимостта от спешна актуализация на законодателството, свързано с промяната в Конституцията, даваща по-големи правомощия на общините в областта на определяне на видовете общински такси и размера на местните данъци.

Той е акцентирал и върху необходимостта от създаване на второ ниво на местно самоуправление, което ще гарантира децентрализацията и ще ограничи опитите за политическа намеса и субективизъм при изпълнението на инвестиционните програми на общините.