17 млн. лв. имат болниците в Ловешка област за 2015 г.
17 млн. лв. имат болниците в Ловешка област за 2015 г. / dariknews.archive

С близо 17 млн. лв. разполагат петте болници в Ловешка област през 2015 г., съобщи Димитър Ружев, изпълняващ длъжността директор на Районната здравноосигурителна каса.

Най-голямото здравно заведение - Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, е и с най-голям утвърден годишен лимит. Болницата, която има 237 легла, е с бюджет на разходите от почти 8,7 млн. лв. От тази година е сключен договор и за една нова клинична пътека - реконструктивни операции в урологията.

Многопрофилната болница в Троян, където има 125 легла, е с годишна стойност на разходите от около 3,2 млн. лв. Другата болница в планинския град - белодробната (94 легла), разполага с малко повече от 1,1 млн. лв.
Почти едни и същи са лимитите за 2015 г. на останалите две многопрофилни болници за активно лечение - в Тетевен и Луковит, които имат по 100 легла. Техните бюджети са по близо 2 млн. лв.

Средствата са 93 на сто от миналогодишните суми, изплатени на здравните заведения, но включват и платените надлимитни дейности, уточни Ружев. Тази практика предстои да бъде прекратена - последно изплащане на надлимитна дейност ще има през април и тя ще бъде за февруари, допълни той.

Всички болници в областта вече са въвели новите електронни четци, с които става хоспитализацията и дехоспитализацията на пациентите, информира още шефът на здравната каса. Най-много четци са инсталирани в троянската многопрофилна болница - пет, в ловешката са четири, а в тетевенската, луковитската и белодробната - по два. Специализираното здравно заведение предвижда да постави още два.
Няма проблем възрастните хора, родени преди 1930 г., да постъпват за лечение със зелените си паспорти. Техните данни ще бъдат въвеждани ръчно в системата за отчитане. Така ще се регистрират и чужденците.