16-срезов томограф заработи в МБАЛ „Св.Панталеймон
16-срезов томограф заработи в МБАЛ „Св.Панталеймон / dariknews.bg

МБАЛ „Св.Панталеймон" в Плевен е единствената в Северна България, която има напълно оборудвано отделение по образна диагностика. „Разполагаме с ядрено магнитен резонанс, инсталиран и лицензиран е компютърен томограф, последно поколение, който дава триизмерно изображение. Разполагаме и с нов модерен ехограф", обясни д-р Елиза Георгиева - управляващ съдружник в МБАЛ „Св.Панталеймон -Плевен.

Наборът от всичката необходима и модерна апаратурата ни прави пълноценни, за да помагаме на лекари и пациенти с пълна и качествена диагностика, която е необходима за благоприятния ход на лечението на дадено заболяване", обясни д-р Георгиева.

Д-р Алцек Цеков - рентгенолог в отделението по образна диагностика, заяви, че то едно от най модерно оборудваните в страната.

Специалистът поясни, че в отделението работят четирима високо подготвени лекари по образна диагностика с голям опит и рутина.
„Апаратурата и добрите специалисти водят до това идвайки при нас, пациентите да получават целия спектър от образна диагностика, нужен за пълно изясняване на даден клиничен проблем. В много тесни взаимоотношения работим с колегите - ортопеди, гинеколози, невролози, гастроентролози, ендокринолози, хирурзи, нефролози, ревматолози". Д-р Цеков поясни, че по отношение на апаратурата в болницата е изпълнен редът за наличие на всички образно-диагностични техники и методи за изследване.

„Имаме класическа рентгенография, ехограф, оборудван освен за класическа ехография и с преобразувател за мекотъканно изследване и ендовагинално изследване. С това е затворен и целият спектър за ехографска диагностика.

Д-р Цеков добави още, че отделнието разполага и с остеоденситометър, ортопантомограф, зъбен кугел, както и мамограф".

В МБАЛ"Св.Панталеймон" работи и ядрено магнитен резонанс, който е уникален апарат не само за страната, но и като софтуер, съобразно Европейските стандарти и изисквания.

„Сред най- новите ни придобивки е компютърен томограф, който е 16 детекторен апарат. Той дава още една възможност за точно и вярно откриване на различни заболявания", каза д-р Цеков. Той даде и пример с 43-годишен пациент, на който преди ден е направена операция, тъй като е бил с тежка вродена сколиоза /изкривяване на гръбнака/.

„На пациента, предоперативно се направи изследване с томографа, а благодарение на софтуера, който даде 3D образа, ортопедите направиха сложната операция. В хода на интервенцията, те имаха възможност и наблюдаваха триизмерния образ, да огледат прешлените от вътре и от вън, което прави намесата им още по -точна и прецизна", обясни рентгенологът.

16срезов томограф заработи в МБАЛ СвПанталеймон"
netinfo

Компютърният томограф също е полезен и при пациенти с ендокринологични проблеми, както и с при такива, които имат бъбречни заболявания, исхемични инсулти. Благодарение на възможностите на скенера, с него може и с много голяма точност да се откриват онкологични заболявания.

Специалистите обясниха, че болницата има сключен договор за изследването със Здравна каса, но често се случва още в началото на тримесечието, лимитът им да свърши. Така пациентите, въпреки че са здравоосигурени се налага да плащат за изследването.