15 деца с увреждания ще получават специализирана грижа
15 деца с увреждания ще получават специализирана грижа / archiv.DarikNews

Сдружение „БАЛИЗ" Плевен стартира проект „Ние сме сред вас", целящ създаване на условия за пълноценно социално включване в обществото на деца с интелектуални и физически затруднения от Община Плевен.Проектът е подкрепен от Фондация „Помощ за благотворителността в България" - ФПББ на конкурсен принцип, като средствата са от набрани дарения от служителите на Уникредит Булбанк и общ дарителски фонд за социални каузи на фондацията.

Проектът е с продължителност шест месеца и започва от декември 2011 г. Ще бъдат обхванати 15 деца с увреждания, обучителни затруднения и специални образователни потребности на възраст 0-18 години, като се акцентира на работата с деца от 0 до 3 г. С всяко дете ще се работи от минимум двама специалисти по веднъж седмично. Ще се сформират групи от по 7-8 деца с родителите им за плувна и хипо терапии.

„Предвиждаме предоставянето на рехабилитационни, педагогически, логопедични услуги и социални консултации на 15 семейства, отглеждащи деца с увреждания, включително и приемни родители. Те са търсили помощ от нас, но до сега не сме имали възможността да ги приемем поради ограничения капацитет на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Нашите специалисти проявяват разбиране относно уникалността и силата на всяко едно семейство. За нас, като родителска организация, родителите са основната действаща сила, която може да промени развитието на децата си", сподели Габриела Аспарухова, председател на сдружението.

С този проект сдружението ще докаже нуждата от разкриване на Център за ранна интервенция на територията на гр. Плевен. Идеята е да се разшири обхвата на целевата група, с които работи Център за социална рехабилитация и интеграция и да се извършва пряка работа с деца от 0 до 18 г., а не както до сега с деца от 3 г. до 18 г., както и да се увеличи капацитета на социалната услуга от 30 потребителя поне на 40 потребителя.