operativka
operativka / dariknews.archive
На 28 ноември – вторник от 12:00 часа ще се проведе поредната инициатива, свързана с честването на годишнината от Плевенската епопея.
По идея на члена на Инициативния комитет за честването  на 140 г. от събитията край Плевен в Руско-турската война и бивш кмет на Плевен Найден Зеленогорски, в района на историческия мост при село Ясен ще бъдат посадени 140 дръвчета. Посадъчният материал е осигурен от Найден Зеленогорски, а с лични средства, техника и труд млад плевенчанин е изравнил и почистил площ от около 1,5 дка в района около историческия мост край село Ясен.
Това съобщи по време на седмичната си оперативка кметът на Плевен Георг Спартански.

За събитието ще бъдат поканени бивши кметове на Плевен, депутати, заслужили и почетни граждани на Плевен, за да дадем началото на една гора, която да бъде посветена на събитията и на юбилея от Плевенската епопея.

Георг Спартански благодари за инициативата и припомни валидирането на пощенска картичка и пощенски плик по инициатива и с активното съдействие на члена на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината от Плевенската епопея Румен Петков, по чиято идея и със съдействието на акад. Сверлин Русев също беше проведен конкурс за картина, есе и песен за Плевен.
Друг бивш кмет на Плевен – Стефан Нинов ще учреди „Фондация Плевен“, която ще бъде в подкрепа на културно-историческото наследство на града. Учредяването ще стане на 6 декември.