14 са кандидатите за кмет на Община Плевен
14 са кандидатите за кмет на Община Плевен / снимка: Дарик Плевен

14 са кандидатите, регистрирани от ОИК Плевен за участие в изборите на 23 октомври за кмет на Община Плевен. Това каза в специално интервю за Дарик председателят на комисията Румен Цачев.

Кандидатите са: Иван Кюлджийски /ПП ВМРО-Българско национално движение/, Крум Пенчев /РЗС/, Христофор Дочев /Местна коалиция от партии «Единен народен фронт»/, Алипи Деянов /ПП «Движение експерти за регионите»/, Найден Зеленогорски /ПП «Българска нова демокрация», Димитър Стойков / ПП ГЕРБ/, Любомир Петков /ПП БСП/, Валентин Копчев /ПП «Зелена партия»/, Красимир Златев /ПП «Партия на зелените»/, Красимир Атанасов /ПП «Атака»/, Стефан Петков /ПП НДСВ/, Антон Георгиев /ПП «Движение Гергьовден»/, Иван Христов /Местна коалиция «Земеделците за Плевен»/, Поля Петева /ПП «Единна народна партия»/.

Кандидатурите на 12 от тях са издигнати от политически партии, на останалите двама - от местни коалиции от партии, регистрирани на територията на Община Плевен.

Кандидатските листи за общински съветници са 29, каза още Румен Цачев. Има двама независими кандидати, излъчени от инициативни комитети, три регистрации на местни коалиции от партии и 24 регистрации на листи за общински съветници от политически партии.

Вчера е постановен отказ за регистрация на лице, което е кандидат за кмет в едно от кметствата на територията на Община Плевен, тъй като не отговаря на изискванията на Изборния кодекс за регистриран адрес на територията на кметството. Има и заличена регистрация на лице, което има настоящ адрес извън пределите на Република България и също не отговаря на изискванията на Изборния кодекс.

По думите на председателя на ОИК Плевен, прави впечатление, че някои от партиите издигат само кандидатски листи за общински съветници, други издигат за едно - две населени места в общината.

В 17.00 часа днес в Общинската избирателна комисия беше изтеглен жребият за определяне на поредните номера в бюлетините за гласуване за общински съветници и кметове. При определяне на поредността бяха изключени номерата от 1 до 21, които снощи бяха изтеглени от ЦИК и партиите, които са включени в тези номера, няма да участват в жребия, който се проведе в ОИК.

За да е действителен вотът, попълването на бюлетините трябва да става единствено с химикал със син цвят, със знака "хикс". Удостоверяването на самоличността на избирателите ще става с лична карта. Данните първо ще се сверяват от членовете на секционните избирателни комисии, след което ще се влиза в кабинките за гласуване. Бюлетините в град Плевен ще са три - за президент и вицепрезидент, за избор на кмет на община и за листа за общински съветници. В останалите населени места бюлетините ще са 4, като там ще има и бюлетина за избор на кмет на населеното място.

От тази година Изборният кодекс предвижда и възможността за хората с увреждания да се сформира подвижна избирателна урна. Условието е месец преди вота да има подадени в местната администрация поне 10 подобни молби. По данни от днес, тази минимална бройка е достигната, затова в Плевен ще има подвижна секция. Идеята на това е не човекът с увреждания да отива до избирателната секция, а секцията да отива при избирателя и той да дава своя вот, поясни Румен Цачев.

Заповедта на кмета на община Плевен, с която бяха сформирани избирателните секции, включваше 163 такива на територията на общината и към тях ще се прибавят подвижната избирателна секция и секциите в болницата и в местата за изтърпяване на наказание «лишаване от свобода». При положение, че има сигнали за нередности в изборния ден, хората могата да се обърнат към СИК и ОИК. Такива сигнали обикновено са свързани с поставени агитационни материали не по регламентирания ред, извършване на агитации в изборния ден и извършване на различни дейности от лица, които умишлено или неволно нарушават изборните правила, уточни Цачев. Всеки, който иска да сигнализира за такива нередности, може да се обърне и към органите на МВР.

"Ще се стремим във всеки един такъв случай да вземем отношение по него, ние сме задължени и по закон. Надявам се да бъдат по-малко, да няма опити за злоупотреби при гласуването и опити за купуване на гласове. Дано се разделим с тази порочна практика и изборите да са избори за утвърждаване на кандидати, които ние сме избрали, да провеждат тази политика на партиите, които ние сме избрали", каза за Дарик Румен Цачев.