134 години от боевете при Телиш отбелязаха днес
134 години от боевете при Телиш отбелязаха днес / снимка: пресцентър на Областна администрация Плевен

Битката преди134 години при Телиш е заключителното усилие на Западния руски отряд, тук се прекъсва комуникационната линия на Плевенската турска армия командвана от Осман паша и се затваря блокадния пръстен около Плевен. Това подчерта областният управител на Плевен Иван Новкиришки в словото си по повод честването на годишнината от героичните сражения. Да почетат паметта на героите, проляли кръвта си в тежките боеве при Телиш по време на Руско-турската освободителна война, присъстваха много жители и гости на селото. След отслужената заупокойна литургия, на паметника бяха поднесени  венци и цветя.

Осветена беше и възстановената чешма и детска площадка, които са изградени по проект и със собствени средства. Кметът на селото Нели Дакова благодари на областния управител и на фирмите, оказали съдействие за реализирането на придобивката. 

И тази година бе спазена традицията в селото да се прави курбан в деня, в който българската православна църква почита светеца Св. Димитър, чието име носи храма  в Телиш.